Hrvatska politička smotra

23. Spomen-pohod na Jazovku (22. lipnja 2013.)

IMG_3069          Pokraj jame Jazovke, kod Sošica na Žumberku, misom zadušnicom, polaganjem vienaca i paljenjem svieća odana je počast ranjenim i bolujućim vojnicima i civilima, koje su partizani ubili tiekom Drugoga svjetskog rata i poraća te potom bacili u jamu, koja je odkrivena prije dvadeset i tri godine. Svetu misu, u kojoj su sustolničili rimokatolički i grkokatolički svećenici, predslavio je sisački biskup  mons.  Vlado Košić. Za stradalnike islamske vjeroispoviesti molio je imam Admir ef. Muhić, izaslanik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. U svom obraćanju osvrnuo se na drskost onih, koji daju oprost u ime žrtava, dok te same žrtve još nisu spremne pružiti oprost. Time se čine nove strahote žrtvama i njihovim bližnjima.

IMG_2898Neophodnost lustracije

          Predsjednik Hrvatskog obrednog zdruga – Jazovka, Boris Prebeg, u svome je proglasu opetovano tražio proverdbu lustracije. Zataškavanje zločina i zločinaca nisu preduvjet zdravomu razvoju hrvatskoga društva. Pitamo se i ne možemo vjerovati, da od krvlju izborene slobode pa do dana današnjega,  nitko od ljudi, koji su obnašali i obnašaju najviše dužnosti u Republici Hrvatskoj, nisu iztražili niti osudili ovaj zločin i genocid – dodao je Prebeg iztaknuvši odgovornost svih dosadašnjih vladajućih političkih činbenika.

Biskup Košić: Odnarođena vlast

        Sisački biskup mons. Vlado Košić nije propustio primietiti sličnosti zločina na Ovčari sa zvjerstvima, koja su se dogodila na Jazovki. A zašto na ovo stratište nitko od naših vlasti ne dolazi? Na to je pitanje biskup ponudio i bolno istinit odgovor – meni se čini da je ova aktualna vlast posve odnarođena, protiv svoga vlastitoga naroda.
        Nitko od vlasti nije bio nazočan, da podieli tugu s rodbinom stradalnika. Naime, vlast je bila na nekome drugome mjestu, bližem i prisnijem agresorima. Cielu propovied biskupa  Košića, kao i izjave Borisa Prebega i Branimira Petenera možete pogledati OVDJE.

Potresno svjedočanstvo

          Zgražanje nad neljudskim ponašanjem komunističkih nalogodavaca i izvršitelja ovoga zločina, nije mogao izbjeći ni sam akter tih događaja. Prema potresnom svjedočenju vozača, koji je prevozio bolesnike iz bolnice na stratište, to je bilo prestravično izkustvo i za jednoga partizana, koji se naužio zvjerstava svojih suboraca. Priznao je kako je sam, iako ateist, tražio da ga se liši zadaće vozača, jer je to bilo prviše mučno i za njega.

IMG_2867

 Ima li nade?

         Preko 1 000 ljudi iz ciele Hrvatske, ali i izvandomovinstva pohodilo je mjesto stradanja svojih sunarodnjaka. Nakon prisjećanja mučeničtva svojih najbližih i svojih sunarodnjaka nitko nije mogao ostati ravnodušan. Potresenost nakon prisjećanja na tragične  i mučne događaje iz dalje, ali i ove bliže poviesti, kao i trezven pogled na sadašnje okolnosti izazvalo je  osjećaj beznađa među okupljenima. Ipak, doraslost priređivača Spomen-pohoda i spremnost Crkvenih velikodostojnika, da održe svetu misu, probudilo je  nadu koju samo Krist može pružiti.

 

3 komentara

  1. Možda si u pravu . Ali ne obazirati leđa tom pitanju . Ovdje možete vidjeti staro vaše pitanje .http://shopping-yo.com What to see in vegas
    Oh, i ne zaboravite glavnu pitanje postavljeno u temi .23. Spomen-pohod na Jazovku (22. lipnja 2013.) | Red – hrvatska politicka smotra

Odgovori

%d blogeri kao ovaj: