Hrvatska politička smotra

Tako skupa igra na sreću

oto reisinger

     Slika govori tisuću riječi, a ovom karikaturom rječitost Ote Reisingera ostaje neupitna. Nažalost, svakodnevno možemo naći  bar jedan dom u kojem bi se mogao proslaviti ovakav neslavni jubilej. Kruh bez motike, inače jedan od najtraženiji proizvoda na ovim prostorima, jedan je od razloga zbog kojeg se odlučujemo igrati sa srećom i tu igru, dugoročno gledano, skupo plaćati.

No, okrenimo se brojkama

     Čitajući financijski izvještaj Hrvatske Lutrije za 2012. godinu vidimo da su samo prihodi od igara te godine bili oko 425 milijuna kuna. Što znači da su od svih mogućih igara na sreću, hrvatski građani samo Hrvatskoj lutriji uplatili skoro pola milijarde kuna u jednoj godini. Pridodamo li tome uplate građana koje su išle na razna casina, kladionice i ina veselja, možemo zaključiti kako Hrvati godišnje svoju igru sa (ne)srećom plaćaju preko pola milijarde kuna.

Koliko je to u Pelješkim mostovima?

      Za potrošen novac na kocku u ovih dvadeset i nešto godina, Hrvati su mogli izgradi četiri do pet Peljeških mostova, nakon izgradnje pogledati koji je najfunkcionalniji, njega zadržati, a ostale srušiti; zatim od ostatka novca organizirati lutriju kojom bi se taj preostali novac podijelio sretnim građanima. Naravno, taj ostatak predviđen za lutriju bi bio veći od ukupnog novca kojeg su građani povukli preko igara na sreću. A, sada si sami probajte predočiti što bi se sve moglo napraviti sa sredstvima za ona tri-četiri mosta koja se rušilo.

Foto: www.vecernji.hr

 

Odgovori

%d blogeri kao ovaj: