Hrvatska politička smotra

Genetski preinačena hrana zabranjena u Monstantovim zalogajnicama

monsanto_01Monsanto, najveći promicatelj genetski preinačene hrane, “ugrizao se za jezik”, kada je otkriveno da postoje zalogajnice za radnike tvrtke u kojima su zabranjeni genetski preinačeni proizvodi.

Tvrtka pokreće zalogajnicu u Monsantovoj tvornici liekova u High Wycombeu, u Buckinghamshireu, koja nudi samo obroke bez genetskih preinaka, rekli su Prijatelji Zemlje. U obaviesti u kantini Sutcliffe Catering, u vlasništvu Skupine Granada, rečeno je da je odlučeno “ukloniti, koliko je god moguće, genetski preinačene soju i kukuruz iz svih prehrambenih proizvoda, koji se poslužuju u našemu restoranu. Poduzeli smo gore navedene korake kako bi se ti, kao koristnik, osjećao sigurnim s hranom, koju poslužujemo.”

Monsanto je to potvrdio. “Da, to je tako, a to je zato što vjerujemo u izbor”, rekao je glasnogovornik tvrtke Tony Coombes. Nu, “zaposlenici Monsantove tvornice u Cambridgeu sretni su što jedu genetski preinačene proizvode”, rekao je. “Obavijest u restoranu kaže da neki proizvodi mogu sadržavati GPO [genetski preinačene organizme] – zato je naše osoblje sretno što može jesti hranu prskanu s manje kemikalija”

Monsanto kaže da su biljke pripremljene kako bi bile otporne na korov pa je potrebno rabiti manje pesticida, ali kritičari kažu da, iako doza može biti manja, utjecaj na okoliš tih pesticida je mnogo veći. Adrian Bebb, član Prijatelja Zemlje, je izjavio: “Podpuno je jasno da je javnost zabrinuta zbog genetski preinačenih sastojaka – sada se čini da čak i Monsantovo vlastito ugostiteljstvo nema povjerenja u ovu novu tehnologiju.”

http://www.independent.co.uk/

Odgovori

%d blogeri kao ovaj: