Hrvatska politička smotra

XVII. Pepelnica umjetnika: „Suodnos umjetnosti i kulture?!“

Ovogodišnja, XVII. Pepelnica umjetnika, koju tradicionalno priređuje Frano Prcela O.P., zbila se kroz javnu razpravu na predmet „Suodnos umjetnosti i kulture?!” s podnaslovom „Priepori – nadovezivanja – perspektive.” Ovoga puta, zbog bolesti priređivača, voditeljstvo je pripalo don Antonu Šuljiću, što je, pak, bio lak i ugodan zadatak budući da su se u družtvu našli filozof i talijanist Nino Raspudić, Branimir Pofuk, novinar i Miroslav Škoro, glasbenik i kantautor. Raznovrsna promišljanja zanimljivih predavača publika je pratila s velikom pozornošću u prepunoj dvorani „Miško Polanec“ Zagrebačkoga kazališta mladih.

U kolažnoj razpravi iznesene su mnoge zanimljive pojavnosti suvremene kulture. Tako Branimir Pofuk iznosi kako je nekada bila sramota ne poznavati Beethovena ili Brahmsa, dok je to danas uobičajena pojava u društvu. Nino Raspudić se uz tu poraznu činjenicu dotaknuo fenomena turbo folka, na što je Miroslav Škoro je uztvrdio, kako su glasila svojim nametanjem odgovorna za to što ljudi vole i očekuju brži ritam u glasbi, što je, pak, jedan od razloga pojave turbo folka među mladim slušateljstvom.

Uz ozbiljne razčlanbe, bilo je šaljivih i zanimljivih uvoda i manjih skretanja s predmeta razgovora, pa je tako Miroslav Škoro svjedočio, kako su mu nedavno u Hercegovni zlurado govorili, da ne zna pjevati. Branimir Pofuk je okrivio glasbu, da ga je otjerala iz Crkve, a Nino Raspudić je iznio predviđanje kako će Eminem biti proglašen stupom današnje kulture.

Suodnos umjetnosti i kulture pruža neiscrpan skup predmeta – tema, a oni, koji su bile otvoreni i razpravljeni, možete ovdje pogledati:

 

 

Odgovori

%d blogeri kao ovaj: