Hrvatska politička smotra

Ćorluka: Pokradeni smo, slijepac nije vidio jedanaesterac

vedran_corluka_01

Jedini pogodak na utakmici djelo je džokera Jesusa Navasa, kojem je Iniesta poslužio loptu na pladnju u 87. minuti meča. Bila je to akcija iz Barcine radionice, prebačena lopta iza naše obrane I “provaljena” ofsajd zamka…

Očekivanu torturu tika-taka nogometom i mrcvarenje beskrajnim posjedom lopte Hrvatska je u prvih 45 minuta dvoboja u Gdanjsku preživjela bez infarktnih situacija pred Pletikosom. Pametno je poluvrijeme odigrala Bilićeva momčad pojačana za motoričnog Pranjića i beskompromisnog Vidu ( Jelavića i Peršić na klupi). Nije bilo previše prilike za ozbiljnije dolaske pred Casillasa, ali niti “double-deckera” u našem kaznenom prostoru. Španjolski su se napadi obično raspadali na tridesetak metara od našeg kaznenog prostora…

 

David Silva, najraspoloženiji Del Bosqueov napadač u prvom dijelu, sitnim je lukavstvima povremeno unosio nered u našu obranu I dvaput je pokušao uhvatiti Pletikosu na pogrešnoj nozi. Jednom zgodom se okliznuo pa je njegova lopta sa desetak metara bila lak plijen za hrvatskog golmana, drugom zgodom je “Plete” bio budan i pročitao njegov udarac.

U 11. minuti sličnim haklerskim potezom Pletikosu je bez uspjeha vagao i Iniesta. Valjda se radilo o instrukciji španjolskog izbornika igračima da malonogometnim lucidnostima pronađu “meko tkivo” našeg vratara, no Pletikosa je ove situacije suvereno čitao.

Mobilan i budan bio je 33-godišnji senator nacionalne momčadi u 23. minuti kada je Torres poput vihora pomeo lijevi bok hrvatske obrane te stigao nadomak golu, previše iskosa. Nije bilo slobodnog suigrača i El Nino je pokušao iznenaditi udarcem iz teške situacije, a Pletikosa odbio loptu u polje.

Iz neprijateljskog obruča Hrvatska se probila sredinom poluvremena kada je Mandžukić u jednom furioznom napadu stigao otresti s leđa i Ramosa i Piquea, samo da bi ga Ramos sredio na rubu kaznenog prostora. Sudac Stark opasni let u noge svejedno nije htio sankcionirati kao prekršaj…

Mandžukić je u sljedećem dodiru s loptom prvi put pucao na gol, sa petnaestak metara visoko iznad grede. Okušao je udarac i Pranjić, spakirao je loptu u Casillasovo naručje udarcem s 18 metara debelo iskosa.

Kada niti nakon prvih petnaestak minuta nastavka “la roja” nije uspjela otključati Bilićevu obranu, čak niti povezati suvisliju akciju u zoni udarca, “vatreni” su namirisali krv i dodali gas. U 59. minuti uz malo više Rakitićeve preciznosti i, naravno, slabijeg golmana na španjolskim vratima, na semaforu bi pisalo 1-0 za Hrvatsku.

Pobjegao je raspoloženi Modrić u kontru pa s desnog boka pogodio na drugoj vratnici Rakitića, koji je poletjeo zrakom i efektno tukao glavom, ali je Casillas amortizirao udarac.

U 66. minuti Bilić je na branitelja naslova krenuo spuštenim gardom, s Jelavićem i Perišićem umjesto Vide i Pranjića. Španjolska je igra djelovala sve nervoznije i rastrganije, a pritisak pred Casilasovim vratima je rastao. Perišić je Srnin ubačaj zaključio volej udarcem preko gola, pa zagrijao velikog španjolskog golmana odličnim udarcem.

U 80. minuti Srna je požrtvovnim uklizavanjem spriječio egzekuciju, ali u 87. minuti više nije bilo pomoći.

Pogotku je prethodio start na Ćorluki u španjolskom kaznenom prostoru, mirisalo je na jedanaesterac, ali Stark je ostao nijem.

Odgovori

%d blogeri kao ovaj: